בקשה לקציבת דמי המזונות יכולה להיעשות על ידי הגרושה, החייב בעצמו או הממונה על הליך חדלות הפירעון והיא מתייחסת לגובה המזונות השוטפים שאותם משלם החייב. בבואו של בית המשפט להכריע בגובה המזונות שייקצבו, תישקל יכולתו הכלכלית של החייב, מצבו התעסוקתי, האישי והרפואי ועמידתו עד כה במזונות שנקבעו במסגרת הסכם הגירושין או בפסק הדין שניתן במסגרת הליך הגירושין.
חשוב לדעת, כי ככל שבית המשפט של חדלות הפירעון יקצוב מזונות מופחתים מאלו ששילם עד כה החייב, תוקף ההפחתה תהא אך ורק לתקופה וכל עוד מצוי החייב בהליך חדלות הפירעון ומכל מקום, גם לאחר שיסתיים ההליך והחייב יקבל הפטר מחובותיו, הוא ימשיך להיות מחויב בהפרשי המזונות שלא שולמו על ידו משך כל תקופת ההליך.
חדלות פירעון
חדלות פירעון הינה מצב שבו אדם אינו מסוגל לשלם את חובותיו במועד או ששווי התחייבויותיו עולה על נכסיו.
בעקבות רפורמה בהליכי פשיטת רגל החל מיום ה-15.09.2019 הליכי "פשיטת רגל" נקראים "חדלות פירעון ושיקום כלכלי".
המטרות העיקריות של הליכי חדלות פירעון הוא להביא לשיקומו הכלכלי של החייב, בין היתר באמצעות מתן הפטר (פטור מחובות) בסיום ההליכים ולקדם את שילובו מחדש של החייב במרקם החיים הכלכלי.
צו לפתיחת הליכים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא השלב הראשון בהליכי חדלות פירעון.
לאחר קבלת הצו (תוך פרק זמן של 30 יום מיום הגשת הבקשה) מתחילה תקופת הביניים כשבסופה יוחלט האם לתת לחייב צו לשיקום כלכלי (השלב האחרון בהליכים) ולאחריו –הפטר.
ככלל, ההליכים נמשכים כ-4 שנים וכוללים 3 שלבים עיקריים: "פתיחת הליכים, ""תקופת ביניים" ו"תקופת השיקום הכלכלי".
עם קבלת הצו, על החייב לעמוד בחובת תשלום חודשי, הגשת דוחות על הוצאות והכנסות ומוטלות עליו בנוסף הגבלות שונות כמו עיכוב יציאה מהארץ.
ברגע שניתן הצו מוקפאים ההליכים המשפטיים המתנהלים כנגד החייב (למעט הליכים פליליים).
ניתן לפנות בבקשה לעיכוב הליכים לפני מתן הצו לפתיחת ההליכים לבית המשפט או לרשם ההוצאה לפועל בתיקים פרטניים בהליכים שאותם מבקשים לעכב.
לבקשה יש לצרף תצהיר מטעם היחיד לעניין הסתבכותו הכלכלית וכן דוח המפרט בין היתר את נכסיו, הוצאותיו והכנסות התא המשפחתי וכן פירוט של החובות לנושים השונים.
מעת מתן הצו לפתיחת הליכים לא ניתן לפתוח בהליכי גבייה של חובות עבר כנגד היחיד או להמשיך בהליכי גבייה שטרם הושלמו ויוקפאו כלל ההליכים המתנהלים נגד היחיד.
עם מתן הצו לפתיחת הליכים יתמנה נאמן שתפקידו לבחון את נכסיו ואופן התנהלותו של היחיד במטרה לספק לבית המשפט בסיס עובדתי לקבלת החלטה על מתן הצו לשיקום כלכלי.
מרגע מתן הצו יוקצבו לנושים 6 חודשים כדי להגיש את תביעות החוב שלהם.
החל ממתן הצו יחולו עליכם כמה הגבלות שתחויבו לעמוד בהן, כדי למנוע את הגדלת החובות ולהבטיח ניהול הליך תקין:
א. אסור לכם ליצור חובות חדשים והתחייבויות חדשות ולחתום על ערבויות חדשות בלי להודיע שניתן נגדכם צו לפתיחת הליכים.
ב. אתם לא יכולים לפרוע או לשלם חובות עבר שהצטברו עד שניתן הצו – בלי לקבל אישור בכתב מהממונה.
ג. יוטל עליכם עיכוב יציאה מהארץ עד לסיום הליך חדלות הפירעון.
ד. תוגבלו מלקבל או להחזיק דרכון ישראלי או תעודת מעבר, או להאריך את תוקפם – אלא אם יהיו תקפים לשם חזרה לישראל.
ה. תוטל עליכם הגבלה מלהקים או להשתתף בהקמת תאגיד חדש.
ו. יוטלו עליכם הגבלות נוספות עד לבירור מלא של מצבכם הכלכלי. למשל, הגבלה על משיכת המחאות והחזקת כרטיס אשראי, למעט כרטיס תשלום שהחיוב בו מיידי (כרטיס דביט). גם כאן – במטרה למנוע את הגדלת החוב ולהבטיח ניהול הליכים תקין.
לממונה סמכות לבטל חלק מההגבלות באופן מלא או חלקי לבקשת היחיד ואם הדבר מוצדק בנסיבות העניין.
כמו כן ייקבע במסגרת הצו לפתיחת הליכים תשלום חודשי שאותו עליכם לשלם לקופת הנשייה וכן תגישו דוחות דו-חודשיים בגין הכנסות והוצאות.
אנו ננחה אתכם לכל אורך הדרך ונעריך נכונה את גובה תשלום הצו כך שתדעו מראש לאן פניכם מועדות. באם יש צורך, תוגש בקשה מתאימה להעמדת צו התשלומים על הסכום המתאים.
השלב האחרון בהליכי חדלות פירעון /פשיטת רגל, הוא מתן צו המהווה תוכנית לפירעון (החזר) החובות לנושים ולשיקומו הכלכלי של החייב.